
פטריות קסם
מתחת לפני השטח, נסתר מעינינו, מתקיימת רשת חברתית תת-קרקעית, תוססת ומורכבת, עולמן של הפטריות. הפטריות קולטות, מפרשות ומאותתות ללא הרף, ומתברר שיש להן הרבה מה לומר. האופן בו הפטריות יוצרות ומפרשות את האותות הללו בקקופוניה של רעש כימי וחשמלי, הוא עדיין תעלומה.

התפטיר רובנו חושבים על פטריות כגוף בעל גזע ועליו כיפה. גופים אלה, המייצרים נבגים, הם רק איברי הרבייה של התפטיר – רשת מסועפת של קורים מיקרוסקופיים ארוכים, היכולים להגיע לקילומטרים רבים. התפטיר היא רשת תקשורת עצומה, חכמה ולומדת המקשרת בין עצים, צמחים ואף בעלי חיים. יש לקורים האלה יכולות חישה פרימיטיביות וכל קור יכול להעביר אינפורמציה לכל הרשת. באמצעות רשת התקשורת, הפטריות מצליחות להעביר חומר גנטי זו לזו ולשתף אחת את השנייה במצבן הבריאותי. הן ממש מסוגלות "לדבר" זו עם זו על סכנות באזור וכך לשרוד בסביבתן המאתגרת.
מדברות ומתקשרות כאורגניזמים המקיימים מערכת יחסים מורכבת עם צורות חיים אחרות, פטריות לא היו יכולות להתקיים מבלי לקיים תקשורת. למרות שהן נראות קבועות במקומן, התפטיר נע על ידי הארכת הצינורות שלו דרך מצעים שונים - כתם אדמה או בול עץ שנפל. הפטריות כל הזמן חשות, לומדות ומקבלות החלטות. ניתן לומר שהן אורגניזם רב לשוני: הן "מדברות" ומבינות מגוון רחב של אותות כימיים.


Wood Wide Web ביערות, יכולות התקשורת שיש לפטריות בינן לבין עצמן ובינן לבין אורגניזמים אחרים, מאפשרות להן לשרוד, לשגשג ולהנחיל את ה-DNA שלהן לדורות הבאים. בזכות תקשורת זו, הן עוזרות לקיים מערכות אקולוגיות שלמות. הן מסייעות לצמחים סביבן לספוג מים טוב יותר ומאפשרות לעצים להעביר ביניהם מזון. כאשר אחד העצים ביער מתקשה לגדול, עץ אחר ממשפחתו יכול לשלוח אליו מזון (פחמן) בעזרת רשת התפטיר שגדלה באדמה.
מדענים מניחים כי פטריות "משוחחות" זו עם זו על מנת להודיע על נוכחותן לחברות אחרות באשכול שלהן - בדומה לזאבים המייללים כדי להתריע בפני הלהקה. כך, מלבד שיתוף חומרים מזינים ומים, הרשת שולחת גם אזהרות. אם עץ מותקף על ידי מזיק, הוא שולח אות כימי, הנקרא אות הגנה. התפטיר מעביר את האות הזה לעצים סמוכים אחרים. כשהם מקבלים את האות, הם מחזקים את ההגנות הכימיות שלהם, מה שמקל עליהם להדוף מתקפה כשהיא מגיעה. התפטיר ביער זכה לכינוי Wood Wide Web .
בקהילה ה-Wood Wide Web מדגים לנו את הערך של תקשורת בין חברי קהילה. כמו אצל הפטריות, תקשורת היא הדבק המחבר בין בני האדם ומאפשר להם לפעול יחד. היא מאפשרת ליצור קשרים בין אנשים, לבנות אמון ולהבין את הצרכים והרצונות אחד של השני. קשרים אלה הם הבסיס לכל קהילה. באמצעות התקשורת אנו חולקים מידע, רעיונות והתנסויות. חילופי מידע מאפשרים ללמוד אלה מאלה, להתעדכן באירועים, לפתח הבנה משותפת וגם, כמו הפטריות, להתריע על סכנות ולהתגונן.
תקשורת יעילה מאפשרת התמודדות עם קונפליקטים וליישב בעיות באופן חיובי, מה שבסופו של דבר מביא לפיתוח והתעצמות הקהילה. היא מקטינה שיבושי מידע ואי הבנות. מחקרים אף מראים שתקשורת אפקטיבית מובילה להשתתפות פעילה של הפרטים בפיתוח הקהילה.
באמצעות תקשורת, מנהיגי הקהילה יכולים להיוודע לרצונות הקהילה, ולבעיות הקיימות בקהילה.
כמו כן התקשרות מאפשרת לחברי הקהילה להעביר מסורות, ערכים, ומידע מדור לדור, וכך לשמר את זהותה.

כמעט לכל כיתה בבית הספר ישנה קבוצת וואטסאפ של ההורים, בהן מועלים נושאים הקשורים לקהילת הכיתה ובית הספר. לישובים רבים יש קבוצות פייסבוק או וואטסאפ, שם מתנהלים דיונים וחילופי מידע הקשורים לחיי הקהילה.
בקהילות חזקות, לצד התקשורת הבלתי פורמלית כמו שיחות יומיומיות או פגישות חברתיות, מתנהלים ערוצי תקשורת נוספים כמו אסיפות כלליות, דוחות ותקשורת חזותית כמו שילוט, כרזות ותמונות. בעידן הדיגיטלי, הפכה הרשת החברתית לפלטפורמה בעלת עוצמה במרבית הקהילות.
