top of page
kisspng-ice-cream-chocolate-bar-melting-stock-photography-chocolate-5abbbbc92d9a42.1072232
רציונל-תחתון.jpg

רציונל

"יגיע היום שבו תהיי די מבוגרת כדי לשוב ולקרוא סיפורי אגדות"

מתוך: האריה, המכשפה וארון הבגדים / ק.ס. לואיס (1950) 

משחר ההיסטוריה האנושית אנחנו מספרים סיפורים.

על קירות המערות, סביב מדורת השבט, בשער העיר ובכיכר השוק, השמיעו מסַפּרים סיפורים ואגדות למאזיניהם, צעירים ומבוגרים כאחד. אלה הם הסיפורים העממיים, שעברו מפה לאוזן, מדור לדור, מארץ לארץ וממדיום למדיום, כאשר כל עם וכל תרבות מטביעים בהם את חותמם.

המעשיות, כחלק מז'אנר הספרות העממית, ממזגות בין נושאים אוניברסליים המשותפים לכל משפחת האדם מחד גיסא, לבין תרבויות קונקרטיות מאידך גיסא. כל אחת מהן היא סיפור חוצה יבשות ושפות, קהלים וגילאים. בדומה, גם התערוכה "סיפור מתוק" היא פרי שיתוף פעולה החוצה יחידות שונות במכללה האקדמית בית ברל: מרכז ימימה לחקר ספרות ילדים ונוער והמרכז לתכנון לימודים. יחד, שני המרכזים מציעים חוויה ייחודית המשלבת בתוכה את הספרותי והעיצובי, את הפדגוגי והטכנולוגי ואת הישן והחדש.

 

בתערוכה "סיפור מתוק" נציג תחנות ביניים אחדות מגלגוליה בזמן ובמרחב של המעשיה "הנזל וגרטל", ומן הצורות והגרסאות שהיא לבשה ופשטה.

?איך קוראים להנזל וגרטל בעברית ובערבית     

?מה קורה להנזל וגרטל כשהם מגיעים לאפריקה     

?אילו ממתקים משמשים לבניית בית המכשפה בזמנים ובמקומות שונים     

     אילו שינויים עברה המעשיה במאה ה- 21?     

?ו... מה קורה להנזל וגרטל כשהם מגיעים למִרְשֶׁתֶת (אינטרנט)     

 

התערוכה מאפשרת מפגש עם מגוון רחב של פרשנויות מילוליות, ויזואליות ועיצוביות לסיפור המוכר. היא נותנת במה לשוֹנוּת, למִגוון, להבדלים, לפערים ולתמורות שחלו בעיצוב הגיבורים הוותיקים, ודרכם מלמדת אותנו דווקא על הדומה, המשותף, הקבוע והמאחד בין בני האדם באשר הם. שכן, החברה האנושית נזקקת שוב ושוב לגיבורי המעשיה כדי להכיר את עצמה טוב יותר. הנזל וגרטל, כמו גיבורות וגיבורים רבים אחרים של המעשיות, כבר פרצו מזמן את גבולות הספרים, והם נוכחים בחיינו מיַלְדוּת ועד בגרות.

 

עיקבו איתנו אחר שביל פירורי הלחם ותוכלו לגלות את המורכבות שמתחת לפני השטח,

לראות את האפשרויות העיצוביות המפתיעות ולחוות מחדש את מתיקות הילדות.

bottom of page