סיפורי עם בקרב שבטי הבדואים
.png)
סיפורי העם הבדואים מהדהדים את קשרם העמוק לטבע, לחופש ולמסורות עתיקות, ומעבירים מדור לדור חוכמה ואגדות מרתקות. באוהלי הבדואים, סביב מדורות הלילה, נשזרים סיפורי קסמים, אגדות ומיתוסים, המציגים את עולמם הפנימי של הבדואים ואת יחסיהם עם הסביבה. סיפורי העם הבדואים הם אוצר תרבותי יקר, המשקף את ההיסטוריה, האמונות והערכים של אחד העמים הנודדים העתיקים בעולם.
עד הקמת המדינה, רוב הבדואים בגליל ניהלו אורח חיים נוודי למחצה. לאחר מלחמת העצמאות, רבים מהם עברו לגור במדינות שכנות. עם זאת, כ-22,500 בדואים נותרו בצפון הארץ, מרוכזים בכ-75 שבטים.
עם השנים וההתיישבות היהודית, רבים מהם עברו ליישובים קבועים בעידוד ממשלתי וכיום, מרבית הבדואים בגליל מתגוררים בכפרים עם תשתית בסיסית. שני השבטים הגדולים בגליל הם הסוואעד והחג'יראת. המתגוררים ברובם בכפרים כמו ביר אל מקסור ודהרה.
המעבר לחיים בכפרים הביא לשינויים משמעותיים בחברה הבדואית. המסורות השבטיות נחלשו והושפעו מהתרבות המערבית, אך חלק ניכר מהמורשת התרבותית, כמו סיפורי עם ומנהגים, עדיין קיים.
בסיפורי העם, העוברים בעל פה במשך דורות רבים, המחבר הוא לרוב אנונימי והסיפורים אינם קשורים למקום או זמן ספציפיים. סיפורי עם מהווים מקור חשוב לחקר ההיסטוריה התרבותית של קבוצות שונות, שכן הם משקפים את עולמם הרוחני, את אמונותיהם ואת תפיסותיהם לגבי העולם.
בחברה הבדואית, שבה אחוז האנאלפאביתים היה עד לפני שנים לא רבות גבוה ביותר, ממלא הסיפור העממי תפקיד חשוב בחינוך הילדים והכשרתם. באמצעות הסיפורים לומד הילד להכיר צדדים שונים בהווי השבט והמשפחה: דרכי התנהגות נאותים, אמות-מידה מוסריות מקובלות והשקפת עולם. אך מעבר לכל זה, ממלאים הסיפורים גם צורך פסיכולוגי חשוב בהתפתחותו הנפשית של הילד.
מי שהיה מספר את סיפורי העם היה מתחיל במילים אלו:
הָיָה וְלֹא הָיָה -הָוֵי שׁוֹמְעֵי הַמַּעֲשִׂיָּה.
סִפּוּרֵנוּ נְסַפֵּר, אִם יֵשׁ בָּכֶם עֲדַיִן עֵר;
לַאֲשֶׁר תְּנוּמָה יָסִיר, נַנְעִים בְּאוֹמֵר וּבְשִׁיר.
ובסופו של הסיפור, היה המספר אומר:
סִפּוּרִי סִפַּרְתִּיו וּבְיֶדְכֶם הִפְקַדְתִּיו !


