top of page

חברי קיבוץ בארי, שנאלצו לנטוש את ביתם בעקבות הטבח ב-7 באוקטובר, נמצאים כעת במצב ביניים. בטבח נרצחו 101 מהאנשים ששהו בקיבוץ ו-30 נחטפו. אנשי בארי נותקו בפתאומיות ממקום מגוריהם ונכון לספטמבר 2024, כ–60% מחברי הקיבוץ 
מרוכזים עדיין במלונות, רובם בים המלח, והשאר בקבוצות 
קטנות יותר בעין-גדי ובתל-אביב. שאר חברי הקהילה מוגדרים כעת כ"פזורה" במקומות שונים בארץ. חלקם, בעיקר צעירים ללא ילדים ומבוגרים שבתיהם לא ניזוקו משמעותית, חזרו לקיבוץ.
ביולי 2024, החל קיבוץ חצרים בשיתוף פעולה עם קהילת בארי, 
בהקמת "קיבוץ בארי הזמני" בשטחים הסמוכים לו. הקיבוץ הזמני 
תוכנן בקפידה בשותפות עם קהילת בארי על מנת להעניק תחושה של סביבת מגורים כפרית מוכרת, בדומה לקיבוץ המקורי אליו שואפת הקהילה לשוב בבוא היום. במבט ראשון, נראה המקום כבסיס אימונים צה"לי 
בפאתי הנגב, אבל הקלנועיות שחונות בפתחי הבתים והילדים שדוהרים על אופניהם, כאילו נולדו וגדלו כאן, מעידים על כך שמדובר בקיבוץ. ואולי מדויק יותר לומר: קהילה קיבוצית. כי לאדמה ספוגת הדם ורוויית הדמעות של בארי אין ולא יהיה תחליף. שליש מבתיו עדיין עומדים בחורבנם, ויידרשו לפחות שלוש שנים כדי להשלים את מלאכת השיקום הפיזי.
שרון שגב, נשואה ואמא לשלושה, היא בעצמה בת חצרים. לפני 30 שנה עברה לבארי, וכעת שבה חזרה לחצרים יחד עם תושבי בארי והיא מספרת: "זה נוף ילדותי, מקום אהוב, עם אנשים שאני מכירה ואוהבת", הצהירה, "אבל חצרים הוא לא הבית. הבית שלי היה בארי  ונקרעתי ממנו". על זרועה קעקוע בצורת בית, תזכורת לזה שאיננו עוד.
במקביל להקמת השכונה בחצרים, ביוני 2024 הניחו את אבן הפינה של השכונה החדשה שעתידה להיבנות בקיבוץ המקורי, עם השם "שיקמים" והתחושות של בני הקיבוץ מעורבות. "הטקס הזה הוא חלק מהתקומה של בארי. בארי לא נפלה ב-7 לאוקטובר" אומרת מירי גד מסיקה, חברת קיבוץ. "בארי חטפה מכה מאוד קשה. אבל בארי תמיד תהיה קיבוץ מאוד חזק עם קהילה חזקה" 
32 יחידות דיור ייבנו בשטח בשנתיים וחצי הבאות. אך הדרך חזרה לקיבוץ עוד ארוכה. בינתיים, התקווה היא שהשכונה שנבנתה בחצרים תסייע לשיקום הקהילה, שרוצה מאד לבנות את עצמה מחדש.

בארי

בתים הרוסים בארי

 שכונת בארי החדשה, יוני 2024 

בארי חצרים קהילות שכנות

 שלט הקיבוץ הזמני בחצרים, יוני 2024 

בארי הרוס

המרכז לתכנון לימודים מתמחה בהדרכה, ייעוץ וליווי בפיתוח תכנים טכנולוגיים ועיצוביים. המרכז כולל שלושה מרחבים: הסדנה לעיצוב, המרחב האינטראקטיבי והספרייה הפדגוגית. זה הוא גוף מקצועי במכללה, המוביל חדשנות בחינוך המשלב בין ידע, פדגוגיה, טכנולוגיה ועיצוב. תערוכות המרכז נוצרות על מנת להדגים סביבות הוראה-למידה מגוונות, רב-תחומיות, ויזואליות, אינטראקטיביות, חווייתיות ומקדמות למידה.

פיתוח, עיצוב והפקה
צוות המת"ל: דינה קבלינסקי בן דור, אביבית שלום, שרה הורוביץ, ציפי ספרן, דבורה איזנבך, אירית גזית לובטון

:תודות

תחזוקה: מרק רוזנברג, קרלוס שניידר, מהמון אזם, אריה בנג'י
מחשוב: עמירם עם שלם, תומר כליף, צחי צבי, מוהנד עיראקי
מנהלה: סיגי ברוכים
צילומי מידברן: ברק דותן
צילומי בארי: אלון פאוקר וקיבוץ בארי
תודה מיוחדת לישי שוסטר, מנהל ארכיון יד חנה

עיין ערך קהילה - המרכז לתכנון לימודים, מכללת בית ברל 2025

bottom of page