top of page
תמונה מהתערוכה - שביל

שביל הזהב

"חכם  השביל מן ההולכים בו. אם עלית בו – אל תעזבנו כי הוא צודק תמיד. הנה ימשוך אותך אל שפת הים בשעה שפניך להרים דווקא, ואתה רוצה לנטוש אותו ו'לקצר'. הגעת לשפת המצוק, ואתה רוצה לרדת והוא סחור סחור עולה ויורד, ומושך אל אי - אך היזהר לך מקיצורים! סמוך על דורי דורות של שודדים ורועים, אנשים אשר אצה דרכם להם לא פחות מאשר דרכך אצה לך. ובשעליהם כבשו את השביל דווקא כך..."

עזריה אלון, מייסד החברה להגנת הטבע

road middle field

עדות היסטורית "מהפרהיסטוריה  ועד ימינו, השבילים מילאו תפקיד מהותי בעיצוב פני השטח והאנשים שהלכו בו. לכל שביל יש טופוגרפיה והיסטוריה משלו המספרים את המטרה המקורית שלו והשימוש בו. הבנה מעמיקה של שבילים דורשת זיהוי מאפיינים של נתיבים שנוצרו באזורים שונים ועל ידי תרבויות שונות. דפוסים של שבילים הם תוצאה של אקלים, טופוגרפיה ותקופה. בחקר המאפיינים הפיזיים של שבילים לאורך ההיסטוריה האנושית, אנו מגלים רשתות גיאוגרפיות, התפתחותן של חברות אנושיות, והיווצרות של גבולות.

שביל  יכול להיות נתיב טבעי שנוצר על ידי בעלי חיים, או שחיקה של האדמה, או כזה שנבנה על ידי האדם.  הוא יכול גם להיות חלק מדרך רחבה יותר, ומוגדר למשתמשים מסוג מסוים, כמו שביל אופניים, שביל להולכי רגל או אפילו שטיח אדום ומכובד.

נתיבים שבילים מקלים על ניווט ומורים לנו את הדרך, ובכך מאפשרים להולכים בהם למצוא את דרכם גם באזורים לא מוכרים. כאשר השביל מתוחזק, הוא בדרך כלל בטוח יותר להליכה מאשר אזורים מחוץ לשביל, שעלולים לכלול מכשולים טבעיים כמו סלעים, שורשים ובורות. שבילים עירוניים בפארקים מאפשרים למטיילים בהם להינות מטבע בסביבה בנויה ללא האתגרים והסיכונים הבטיחותיים שיש בסביבת בר חוץ עירונית. שבילים המסומנים ע"י החברה להגנת הטבע בארץ או ארגונים דומים בארצות אחרות, יכולים לחבר את המטיילים בהם לקהילה גדולה יותר של אנשים שוחרי טבע. שביל גישה לבית מכוון את ההולכים בו ומסמן בעלות על שטח.

narrow sandy path field
minimalist photorealistic road

ראי תרבות פעמים רבות משקפים שבילים את הזהות התרבותית ואת הערכים החברתיים של הקהילות שחיות בסביבתם: באמריקה, שבילים קדושים של שבטי האינדיאנים, כמו שביל ההואה  (Hoh), משקפים את הקשר הרוחני העמוק בין האדם לטבע ואת הכבוד לכל היצורים החיים. באוסטרליה שבילי חלום (Dreamtime) אצל האבוריג'ינים הם לא רק נתיבים פיזיים, אלא גם מסעות רוחניים המחברים בין אתרים קדושים. הם משקפים את האמונה בקשר אינטימי בין האדם לטבע, את התפיסה של האדמה כאם ומקור לכל החיים. בנצרות מקושר השביל למסלול הצר והישר לגאולה.

שבילים מקומיים, המובילים לשדות ולמקורות מים, משקפים את התלות של הקהילות המקומיות בטבע ובסביבתן. הם מעידים על אורח חיים כפרי ועל קשר הדוק עם האדמה. שבילים אחרים משמשים לקיום טקסים חברתיים: שבילים המובילים לבתי קברות או למקומות התכנסות קהילתית. שבילים אלו משקפים את האמונות, הערכים והמסורות של הקבוצה. ביפן שביל הנקרא נקסנדו, שימש בעבר כנתיב מסחר חשוב. הוא משקף את ערכי ההיררכיה החברתית של יפן הפאודלית, כאשר סמוראים ואצילים השתמשו בשביל כדי להגיע לבירה, ואילו איכרים השתמשו בו כדי להוביל סחורות.

שביל החיים 

שבילים יכולים לשמש גם ככלי להבעת עמדה פוליטית או חברתית: למשל, מצעד ההתנגדות של מרטין לותר קינג, שהיה בעצם הליכה על שביל, סימל את המאבק לשוויון זכויות.

בתרבויות  רבות המונח שביל מקושר למסעות רוחניים וערכיים, המקשרים בין העולם הפיזי לזה הרוחני. השביל מופיע פעמים רבות כסמל בשירה ובאמנות, כתהליך ופרק זמן בו האדם מגבש ערכים והחלטות. על ידי הבנת המשמעות התרבותית של שבילים, ניתן להבין ערכים חברתיים כמו שיתוף פעולה, סולידריות, שוויון והיררכיה והרצון לשמור על המסורות

pathway trees daytime

שבילים, לאורך ההיסטוריה האנושית, מגלים רשתות גיאוגרפיות, התפתחותן של חברות אנושיות, והיווצרות של גבולות.

שביל שחור לבן

בדומה לשביל, ערכים של קהילה מגדירים נתיב של זהות קהילתית ומתווים את הנורמות והכללים המקובלים.

ערך הסולידריות, לדוגמה, עשוי להוביל ליצירת אירועים והירתמות קהילתית סביב נושאים שיש בהם קונצנזוס.

ערכים משמשים כמעין "דבק חברתי" המחבר בין בני האדם, יוצר תחושת שייכות ומאפשר שיתוף פעולה. הם מתווים דרך ואת השביל בו חברי הקהילה צועדים יחד ומבטיחים חברה יציבה ועתיד משותף.

פעילות דיסיפלינרית לדוגמה

שביל-פעילות

המרכז לתכנון לימודים מתמחה בהדרכה, ייעוץ וליווי בפיתוח תכנים טכנולוגיים ועיצוביים. המרכז כולל שלושה מרחבים: הסדנה לעיצוב, המרחב האינטראקטיבי והספרייה הפדגוגית. זה הוא גוף מקצועי במכללה, המוביל חדשנות בחינוך המשלב בין ידע, פדגוגיה, טכנולוגיה ועיצוב. תערוכות המרכז נוצרות על מנת להדגים סביבות הוראה-למידה מגוונות, רב-תחומיות, ויזואליות, אינטראקטיביות, חווייתיות ומקדמות למידה.

פיתוח, עיצוב והפקה
צוות המת"ל: דינה קבלינסקי בן דור, אביבית שלום, שרה הורוביץ, ציפי ספרן, דבורה איזנבך, אירית גזית לובטון

:תודות

תחזוקה: מרק רוזנברג, קרלוס שניידר, מהמון אזם, אריה בנג'י
מחשוב: עמירם עם שלם, תומר כליף, צחי צבי, מוהנד עיראקי
מנהלה: סיגי ברוכים
צילומי מידברן: ברק דותן
צילומי בארי: אלון פאוקר וקיבוץ בארי
תודה מיוחדת לישי שוסטר, מנהל ארכיון יד חנה

עיין ערך קהילה - המרכז לתכנון לימודים, מכללת בית ברל 2025

bottom of page