top of page

הגה, פנס וחלום

מנהיגות מעצבת ומשפיעה

מה יוצר את המנהיגות - האישיות או הנסיבות?

הקמתי, בשיתוף עם עוד שבע נשים נפאליות, ארגון בשם Nepalese Women Voice, שמטרתו לדאוג לזכויותיהן ולרווחתן של העובדות הזרות בארץ.

הארגון נתמך ע"י "קו לעובד", ארגון "אחותי" למען נשים בישראל ומסיל"ה (מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה). אני מתנדבת בקו חם - מענה טלפוני למהגרי עבודה. אני מתנדבת גם כמתורגמנית מול משרדי כוח אדם ומול מחלקת ההגירה, וכן משמשת סגנית נשיא בישראל של ארגון NRN (Non-Resident Nepali  Association),  הדואג לזכויות הנפאלים אשר אינם מתגוררים בארצם.

הגעתי לתל אביב לפני שנתיים. אני בת 63 ואם לילד בן 21 שנשאר בנפאל, ואמא שלי ואחותי מטפלות בו. יש לי תואר ברפואה אלטרנטיבית, אבל בארץ אני עובדת כמטפלת בקשישה חולת אלצהיימר. כל דקה שבה אני לא מטפלת בקשישה, מוקדשת לקהילה.

גדלתי בסביבה שעסקה בעבודה חברתית - אמא שלי הייתה הדוגמה שלי. התחלתי להתנדב עוד בנפאל, לפני 51 שנה, ועבדתי בהרבה ארגונים למען זכויות נשים וילדים. כשהגעתי לישראל ראיתי שגם כאן זכויות הנשים נרמסות. התחלתי לפעול כי ראיתי שהעובדות הנפאליות בארץ צריכות עזרה: הן באות מעמדת נחיתות ולא מודעות לזכויות שלהן. הן צריכות כסף ועבודה ולכן שותקות, והרבה מאוד פעמים סובלות מהתעללות פיזית, התעללות נפשית והטרדות. אנחנו עוסקות הרבה בהסברה: בחודש שעבר ארגנו בגן לוינסקי בתל אביב הרצאה על זכויות עובדים ומאתיים איש באו לשמוע.

חלק מהעבודה היא גם תמיכה אישית: יש למשל עובדת נפאלית, סושילה טולאדאר, שניקתה חלון בדירה שבה עבדה ונפלה מגובה ארבע קומות. היא שברה את הגב ואושפזה בבית חולים, והמשפחה הישראלית שאצלה היא עבדה רצתה לשלוח אותה חזרה לנפאל. אספנו תרומות לממן את הטיפול בה, הגשנו תביעה לביטוח לאומי ואנחנו עושות תורנות ישיבה לידה בבית החולים. הממשלה וחברות כוח האדם לא דואגות לשמירת הזכויות של העובדים הזרים, ושל הנשים בפרט. כולנו בני אדם, כולנו אותו דבר וצריך להתייחס אלינו כשווים. אף אחד לא מעל החוק. אם היו לי כל המשאבים -  כסף, זמן וכוח אדם, הייתי בודקת מי באמת צריך את העזרה, מיהן השכבות המוחלשות.

אני רוצה שהמעבידים יקיימו את זכויות העובדים, ושלעובדים עצמם תהיה מודעות לזכויותיהם. רק כך הם יעמדו עליהן ויעזרו לעצמם. אני לא רוצה להישאר בתפקיד התומכת כל הזמן.

המנהיגות היא מאוד חשובה ולא פשוטה. מנהיגה צריכה לא לדבר הרבה אלא יותר להקשיב, להבין, לגלות סימפטיה, לדעת לארגן ולהיות קרובה לאנשים. היא צריכה להיות סבלנית ומסורה, ומאוד מאוד נימוסית. אם אני מנהיגה יש לי כוח, ולכן צריך שהלב והראש יעבדו ביחד, בשיווי משקל. בתור מנהיגה, אם את טועה טעות קטנה יאשימו אותך. יש כל מיני אנשים, טובים ורעים. מנהיגה צריכה להיות מנהיגה טובה לכולם. חייבים להיות סבלניים ונחמדים גם כאשר לא כך מתייחסים אליך.

בקרוב ייערכו בחירות בקרב הקהילה הנפאלית בארץ. אם לא תהיה אישה שתציע את מועמדותה, אני אהיה חייבת להציע את עצמי. אם תהיה מישהי יותר טובה, אני צריכה לפנות לה את המקום. לא צריך להנהיג בכל מחיר, צריך לתת הזדמנות לטובים ממך.

אבל אם את שואלת מה הדבר הכי גדול שעשיתי, זה שילדתי את הבן שלי. זה השינוי הכי חשוב שעשיתי בעולם.

ד"ר לילה בנדרי

מקימה ארגון סיוע למהגרות עבודה מנפאל, המגן על זכויותיהן בארץ

המרכז לתכנון לימודים, הוראה והערכה, המכללה האקדמית בית ברל 2007-2008

bottom of page