top of page

והפעם: AR בכתה

יכול להיות ששמעתם על מציאות רבודה, או בשמה הלועזי: Augmented reality, או בקיצור AR. מדובר בטכנולוגיה המאפשרת שילוב של המציאות האמיתית כפי שהיא מצולמת במכשיר קצה (טלפון סלולרי או טאבלט), יחד עם אלמנטים דיגיטליים. כלומר מציאות במספר רבדים – הרובד המציאותי ועליו רבדים וירטואלים כמו סרטון, תמונה, אנימציה, סאונד ועוד.

מציאות רבודה היא טכנולוגיה שקיימת כבר לא מעט זמן. למרות שניסיונות שונים ומגוונים ליצור מציאות דיגיטלית וירטואלית קיימים עוד משנת 1968, ניתן לומר שהטכנולוגיה פרצה עם QR code (Quick response), אותו ריבוע גרפי שבסריקתו ניתן לקבל רובד נוסף של מידע על מה שרואים במצלמה. מערכת QR הומצאה ב-1994, בחברת הרכב Denso Wave ביפן. מטרת הקודים היתה להקל על המעקב אחר הסוגים של חלקי הרכב.

השימוש בקוד ה-QR הפך לעממי בשל פשטותו ובסריקה של הקוד ניתן להגיע לדף אינטרנט, טלפון, תמונה, סרטון, הודעות טקסט ועוד. ה-QR הוא המחליף הגרפי של הקישור הטקסטואלי.

בהמשך התפתחה טכנולוגיית ה- AR לסריקת אובייקטים, הנקראים "טריגרים", כלומר – הם מוגדרים כטריגר להופעת רובד מידע דיגיטלי נוסף. אובייקט כזה יכול להיות כל אובייקט דו- מימדי או תלת מימדי בסביבה שלנו.

 

.למציאות רבודה יש פוטנציאל לשנות את אופי הלמידה.

יש בכוחה להגדיל את עניין ומעורבות התלמידים ולאפשר

להם לתרגל מיומנויות בעולם האמיתי 

מציאות רבודה היא טכנולוגיה שיש לה פוטנציאל לשנות את אופי הלמידה. יש בכוחה להגדיל את העניין והמעורבות של התלמידים ולאפשר להם לתרגל מיומנויות בעולם האמיתי. חוקרי חינוך מאמינים שבעוד עשור, מציאות רבודה תהיה חלק בלתי נפרד ממערכת החינוך. היא תאפשר לתלמידים ללמוד בכל מקום ובכל זמן, ותעניק להם הזדמנויות חדשות ללמוד ולצמוח. עולם החינוך בעצם כבר משתמש בכלים של מציאות מדומה ורבודה להעשרת ההוראה ועולם הידע של הלומד. כלים אלו מספקים ללומד חוויית למידה רבת עוצמה שאינה קיימת במציאות הפיזית.

AR בעולם החינוך

למה בכלל להשתמש ב-AR בכתה?

אחד היתרונות המרכזיים של מציאות רבודה הוא היכולת לספק לתלמידים חוויות למידה אינטראקטיביות באופן שהוא סוחף ומרגש. טכנולוגיות אלו יכולות ליצור סימולציות המשכפלות תרחישים מהחיים האמיתיים, ומאפשרות לתלמידים לתרגל מיומנויות וללמוד מטעויות בצורה בטוחה ומבוקרת. בכך הופך
ה- AR להיות כלי אימרסיבי ללמידה, המספק חוויה ייחודית המשלבת את העולם האמיתי וזה הדיגיטלי.
מציאות רבודה יכולה לשמש ללמידה פעילה. תוכנית לימודים בהיסטוריה למשל, יכולה להשתמש במציאות רבודה כדי לאפשר לתלמידים לחוות אירועים היסטוריים באופן אישי.
ממחקר משותף של MIT ואוניברסיטת וויסקונסין עולה שטכנולוגיית המציאות הרבודה יעילה בתהליך הלמידה משום שהיא מאפשרת לתלמיד יכולת התנסות, איסוף מידע, יכולת קבלת תשובות באופן מידי ממאגר נתונים, אפשרות להדמיה של החומר הנלמד והדרכה מבוססת מיקום. כך מתאפשרת הבנה מעמיקה של החומר הנלמד והטמעה יעילה שלו.
שימוש ב-AR בכיתה יכול להגביר את כוח הזיכרון ושימור הידע, להגביר את ההתרגשות והמעורבות ולהפחית את הסחות הדעת.
AR יכול גם ליצור סביבות בטוחות ומבוקרות כדי לתמוך בתלמידים עם קשיי למידה כגון דיסלקציה, דיספרסיה, דיסגרפיה והפרעת קשב וריכוז (ADHD).
מציאות רבודה יכולה לשמש ללמידה מותאמת אישית. לדוגמה, תוכנית לימודים באנגלית יכולה להשתמש במציאות רבודה כדי להתאים את הלמידה לצרכים של כל תלמיד.
AR עוזר כמעט באופן מהותי לשפר כמה יכולות למידה חשובות שהתלמידים צריכים עבור העולם של היום. לדוגמה, זה יכול לעזור להם להפעיל מיומנויות מסוימות של פתרון בעיות, שיתוף פעולה ויצירה שיכולות, ללא ספק, לשרת את הילדים היטב. 
כשמדובר באמפתיה, יש ל-AR את היכולת לעורר אותה בגלל האופי הדו מימדי שלו. זה יכול לקרות בעיקר בגלל האופי הדו-ממדי שלו. שילוב מימד נוסף עם הפעלת רגשות התלמידים יכול באמת לעזור לילדים לבסס אמפתיה וגם לשפר את כישורי הזיכרון שלהם. בסך הכל, AR עוזר לילדים לבנות מיומנויות קריאה, מספריות, משחק, יצירה ותרחישים מבוססי מיומנויות כשהן משולבות ביעילות.
בעתיד הקרוב תתרחב המגמה של שילוב כלים אלה ויותר לומדים יוכלו לצלול למעמקי הים ולשייט במערכת השמש או בתוך מולקולה ענקית באמצעות טכנולוגיית מציאות מדומה והם יוכלו גם להקים לחיים עיר עתיקה באמצעות טכנולוגיית מציאות רבודה.

קליטת מידע חזותי

יעילות למידה באמצעים ויזואלים

מורה מבית הספר בית הספר מוסלנד בוולוסי, בריטניה, מספר על פרויקט שניתן לתלמידי כתה ז':
"הוטלה על התלמידים מטלה, במסגרתה נדרשו ליצור מוזיאון שואה וירטואלי: איזור וירטואלי בו המבקר יוכל לסייר. החוויה שהתלמידים יצרו לא מעידה רק על הבנת החומר העיוני, אלא גם מעוררת את התעניינות התלמידים בחומר וזאת גם על ידי שימוש יעיל בפלטפורמת ליצירת מציאות רבודה. לא רק שעבודותיהם של התלמידים חצו את רף מצוינות, אלא גם היו מגוונות להפליא.”
כדי למצות את הפוטנציאל של מציאות רבודה בחינוך, חשוב להשקיע בפיתוח תוכניות לימודים ואינטראקציות איכותיות. כמו כן, חשוב להבטיח שכל התלמידים, ללא קשר לרקע שלהם, יוכלו לגשת לטכנולוגיה זו.

5 פדגוגיות באמצעות AR

מציאות רבודה בחינוך יכולה לעזור למורים על ידי הפיכת ההרצאות למעניינות ואינטראקטיביות יותר מתמיד. מה שלא ניתן להשיג עם השיטות הפדגוגיות המסורתיות ניתן לעשות בעזרת טכנולוגיית המציאות הרבודה.

1. הפיכת השיעורים לאינטראקטיביים יותר
תנו לתלמידים לסרוק תמונות מספרי הלימוד שלהם וללמוד עם מודלים תלת מימד. ניתן להפוך את השיעורים לאינטראקטיביים עוד יותר בעזרת סימולציות תלת מימד המאפשרות לבצע ניסויים פיזיים בעולם וירטואלי. כך התלמידים יכולים ללמוד באמצעות למידה חווייתית על ידי התנסות במספר אינטארקציות כדי למצוא את השילובים הטובים והמתאימים ביותר.

2. להיות מדריך
בניגוד לטכנולוגיות אחרות, מציאות רבודה מאפשרת למורים ומדריכים לשמש כמדריכים בכיתה. זה לא רק פתרון וידאו הממזער את מעורבות המורים בכיתה, אלא מאפשר לך לכוון את כל המפגש. קחו פיקוד על הכיתה על ידי ליווי המפגש, במקום רק לתת פקודות והוראות. תרגילו את התלמידים בטכנולוגיה. אפשר גם להתחיל בכך שתעניינו אותם ביתרונות של מציאות רבודה בחינוך וכיצד הם יכולים להשתמש באותה למטרות טובות יותר. 

3. שיתוף פעולה עם תלמידים
הוכח כי מציאות רבודה בחינוך משפרת את שיתוף הפעולה בין מורים ותלמידים בכיתות. זאת משום שהיא עושה שימוש באלמנטים דיגיטליים מבוססי משחק שיש להם את הכוח לסקרן את התלמידים.
צאו לחקור את נפלאות העולם יחד עם הכיתה שלכם ועזרו להם להשתמש בטכנולוגיה. מורים יכולים להתחיל בנושאים פשוטים יותר ולהתמקד בהדרגה בנושאים מורכבים יותר. תוכלו גם לשאול אילו נושאים התלמידים מוצאים הכי מאתגרים ולתכנן שיעורים בהתאם.

4. ניצול מקסימלי של הטכנולוגיה
תחום החינוך ידוע בכך שהוא מאמץ טכנולוגיות חדשות באיחור. אך הגיע הזמן שמורים ינצלו את מלוא הפוטנציאל של מציאות רבודה בחינוך ויעבירו שיעורים בצורה טובה יותר. להימנע מהתנסות בחידושים ובהתקדמות טכנולוגית זו לא התשובה. להיפך, מורים צריכים ללמוד כיצד לתפעל ולנצל גאדג'טים וטכנולוגיות חדשות כדי לענות על הצרכים של התלמידים של היום.
נצלו את הכוח של הטכנולוגיה החדשנית הזו כדי להדהים את התלמידים. סריקת תמונות דו-ממדיות בספר לימוד והפיכתן לדגמי תלת מימד אינטראקטיביים לוקחת רק כמה שניות. השתמשו בתכונה זו כדי לתפוס את תשומת הלב של הלומדים. שמרו אותם מעורבים בעזרת סימולציות ותנו להם להתאמן עד שהם יבינו את החומר לעומק.

5. שימוש בטכנולוגיה להערכה
הערכה יכולה להיות מהנה. למה מבחנים צריכים להיות מפחידים? למה אי אפשר לעצב אותם כך שהתלמידים ייהנו להשתתף בהם? ובכן, גם מציאות רבודה בחינוך יכולה לעשות זאת! רוב תוכנות ניהול הלמידה ואפליקציות המצוידות בטכנולוגיית מציאות רבודה כוללות חידונים ובחינות מהנות. במקום לענות על מבחן במחברת או על דף, התלמידים יכולים להשתמש באפליקציות הללו כדי להגיש את התשובות שלהם.

רעיונות לשימוש ב-AR לפי תוכן

היסטוריה

סיורים וירטואליים באתרים היסטוריים, חוויה של אירועים היסטוריים, היכרות עם דמויות היסטוריות. חוויה של קרב היסטורי: תלמיד יכול להשתתף בקרב היסטורי ולחוות את ההתרגשות והאדרנלין.

שחזור משוער של מבנה בית המקדש, באמצעות סריקת הכותל המערבי

מדעים
תוכנית לימודים במדעים יכולה להשתמש במציאות רבודה כדי להמחיש תופעות מדעיות, כמו תנועת כוכבי הלכת או מבנה התא.
הדמיות תלת-ממדיות של מבנים מורכבים, סימולציות של תהליכים מדעיים, חוויה של עולמות חדשים. למשל: סימולציה של טיסה לחלל: תלמיד יכול לחוות את הטיסה לחלל ולראות את כדור הארץ מלמעלה.
חברת Curiscope פיתחה מערכת פשוטה אף יותר שלא מצריכה כלום מעבר לסמארטפון: אפליקציה שמאפשרת למשתמש להציג דרך המצלמה שכבה גרפית נוספת, שמספקת לתלמיד תצוגה של פנים גופו על גבי הבגדים שהוא לובש - דרך משעשעת להבין את מבנה הגוף באופן מעשי.

אמנות
סיורים וירטואליים במוזיאונים, חוויה של יצירות אמנות, התנסות ביצירת אמנות. למשל: סיור וירטואלי במוזיאון הלובר: תלמיד יכול לטייל בין חדרי המוזיאון, להתקרב ליצירות האמנות ולראות אותן מקרוב.

הגן הבוטני בירושלים הציגו יצירות אומנות ענקיות שפרוסות ברחבי הגן. אבל את היצירות המרהיבות האלו לא תוכלו לראות סתם ככה – התערוכה מוצגת כולה במציאות רבודה, בטכנולוגיה מיוחדת

תלמידים יכולים להשתמש באפליקציות AR אמנותיות כדי ליצור אמנות משלהם ולגלות צורות אמנות מתפתחות, כגון צילום 360 ורישום. World Brush מאפשר לתלמידים לצייר על ידי הזזת המכשיר שלהם באוויר, בעוד Assemblr מאפשר לתלמידים ליצור אובייקטים תלת מימדיים מפורטים ביותר.

אנגלית/ספרות
חוויה אחרת לכתיבה של סיפור. לאחר משימת כתיבה סיפור התלמיד יכול להחיות את הסיפור באמצעות טריגרים שיופעלו ויציגו חלקים מהסיפור/ דמויות מהסיפור ברובד דיגיטלי חדש. 

מתמטיקה/גאומטריה
באמצעות אפליקציות AR, כגון Shapes 3D, תלמידים יכולים לבנות ולמדוד צורות תלת-ממדיות בכל מקום שהם אוהבים, כולל בכיתה. זה מאפשר לתלמידים ללמוד על הממדים והמאפיינים המורכבים של כל צורה ולמדוד נפחים, באמצעות מכשיר דיגיטלי. 

חישובים בגאומטריה באמצעות AR

גאוגרפיה
באמצעות אפליקציית National Geographic Explore VR, התלמידים יכולים להבין כיצד גורמים שונים יכולים להשפיע על הגיאוגרפיה של מיקום, לחקור כיצד סביבות שונות יכולות להשפיע על האופן שבו אנשים מתקשרים איתם, ולבחון כיצד כלכלה ומסחר שונים בעולם.

אוריינות ולשון
אפליקציות המופעלות על ידי AR, כגון Mondly, מאפשרות לתלמידים ללמוד שפה חדשה או לפתח את כישורי השפה הקיימים שלהם בעזרת עוזר וירטואלי. באמצעות AR, אפליקציות אלה יכולות להתאים את תוכניות הלמידה שלהן כך שיתאימו לצרכיו של כל תלמיד בהתבסס על החוזקות והחולשות שלו.

אפליקציות AR למורים ותלמידים

HALO

אפליקציה חינמית לנייד שמאפשרת לכל אחד ליצור מציאות רבודה על ידי חיבור תוכן דיגיטלי עם העולם הפיזי. הממשק פשוט וידידותי ומאפשר ליצור הפעלות לפי כתה/קבוצה.

Quiver

אפליקציה שמתאימה לילדים צעירים אך לא רק... ניתן להחיות ציורים שצובעים ואף להפעיל אותם.
מדפיסים דפי צביעה מאתר , צובעים וסורקים באמצעות האפליקציה והציור מתעורר לחיים – באמצעות מסך המגע ניתן להפעילן ולצפות בהן ב-360 מעלות.

Google Translate
בלחיצה על אייקון המצלמה באפליקציה, ניתן לסרוק מילים בשפות שונות ולקרוא את התרגום שלהם בשפה הרצויה, כשהן מופיעות כרובד נוסף על המילה המצולמת.

מקרי בוחן

תמונה2.png

עבודת צוות של תלמידי ביה"ס הרב תחומי בתל אביב, היוצרים מסלולי נושא ברחובות תל אביב באמצעות מציאות רבודה (למשל מסלול בעקבות בתי סופרים ומשוררים או ארועים היסטורים בקו החוף של ת"א). 
רפאלה בלס, מפתחת תכנית הלימוד: "הילדים מאד נרגשים כי הם חווים חוויה של התרגשות וגילוי, והם לומדים היסטוריה לא באמצעות שינון מספרי לימוד, אלא בדרך חווייתית של משחק והיופי הוא – שהם מפתחים את המסלול בעצמם בעבודת צוות, מתווכחים ומגיעים להחלטות באופן הכי יצירתי שאפשר". 

מורה בהודו, עושה שימוש ב-AR באמצעות צילום של עצמה עומדת ליד בע"ח המופיע במציאות רבודה ומדברת עליו או אליו בכתת הלימוד. את הסרטון שלחה לתלמידים.

קופסת בריחה שאת הרמזים לפתרון החידות, רואים בAR

טחינת קמח מונטיפיורי: סיור באמצעות AR. בסריקת תחנת הקמח, ניתן לראות את המבנה הפנימי שלו ואת אופן טחינת הקמח בתחנה ההיסטורית.

bottom of page