על הדיאלוג הדיגיטלי
טכנולוגיות המידע מהוות גורם מרכזי בקביעת אופני האינטראקציה בין בני האדם. הדיאלוג הדיגיטלי הוא מושג המציין את החיים שלנו בלב הפעלתנות האינטנסיבית והמתחדשת תדיר של האינטרנט. דיאלוג זה מוצג כהבטחה גדולה במיוחד בכל הנוגע לפוטנציאל שגלום במהפכת ה- Web 2.0.
מנקודת מבט פוסט מודרניסטית, רב תרבותית ופוסט קולוניאליסטית, האופי הדיאלוגי של תרבות ה- Web 2.0 מסמן את סוף העידן המונולוגי, ההיררכי והמונוליטי של מדיום הדפוס המסורתי ושל מדיום האינטרנט בראשיתו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהמדיומים החדשים של האינטרנט- דוגמת בלוגים, You Tube, רשתות חברתיות והויקיפדיה- מאפשרים לציבור בכלל ולתלמידים בפרט לא להסתפק עוד במעמד של צרכני ידע ותרבות פסיביים, אלא להפוך לשותפים שווים כיוצרים פעילים של תכנים אלה. לפיכך, בדיאלוג זה טמון פוטנציאל חדשני של הרחבת הדעת, של מימוש כישורי חשיבה ושל פדגוגיה מכבדת וגמישה.
טכנולוגיות המידע מהוות גורם מרכזי בקביעת אופני האינטראקציה בין בני האדם. רשת האינטרנט משנה לגמרי את הכיוון מאינטראקציה מונולוגית לאינטראקציה מולטי לוגית כלומר כולם מחוברים עם כולם וכולם מדברים עם כולם.
השיח הדיגיטלי פותח הזדמנויות פדגוגיות חדשות בפני לומדים ומורים במערכות פורמליות ובלתי פורמליות.
ניתן לזהות שבעה מרכיבי יסוד של קהילה לומדת דיאלוגית:
זמן ומרחב- ריבוי זמנים ומקומות לעומת אחדות הזמן והמרחב.
נרטיב- ריבוי עלילות במקום אחדות העלילה. תוכנית לימודים הטרוגנית, של קהילות שונות ומרובות המחליפות תכנית לימודים אחידה ומונולוגית שנכתבת על ידי מיעוט ומכתיבה מהי ההיסטוריה ומהי הספרות של הרוב.
תפקיד המורה- מנחה מנהיג ומאמן לערכים ולמיומנויות במקום מקור הידע הבלעדי.
תפקיד הלומד- יוצר ומפתח חומר לעומת מחקה ומשנן חומר.
יחידת היסוד הלימודית- סביבה של צוותים, מיני קהילות הטרוגניות של 3-5 תלמידים בצוות, היוצרים ברוב הזמן "תוכן משתמשים" לעומת כיתה ( שהיא סביבה מונולוגית המניחה מונולוג של מורה בפני 30-40 תלמידים בני גיל זהה).
תפקיד ההורים- שותפים לדיאלוג עם הנהלת בית הספר, המורים ומשרד החינוך. ריבוי קהילות הטרוגניות מגדיל את האוטונומיה התרבותית של ההורים.
תפקיד ההערכה- הערכה מתמשכת ומעצבת של הנרטיבים השונים שהתפתחו בצוותים השונים בכיתה. לא עוד מבחנים הומוגניים לכל הילדים, שבהם הם "פולטים" מונולוגים (טקסטים) שנצברו.
האינטרנט מרחיב מעשיר ומגוון את הדיאלוג החינוכי מבחינת המרחב בו הוא מתקיים, הרכב המשתתפים, תפקיד המשתתפים ואופי השיח.