top of page

תרבות השיח

תיאור סביבת הלמידה

​משני צדדיו של פרוזדור הכניסה הרחב של ביה"ס, המוביל אל ההיצג "עם יושב על אדמתו" מוצבות דמויות עשויות עיסת נייר, שיצרו הילדים. הדמויות, בחלקן  תלת מימדיות וברובן תבליטים שונות זו מזו במבנה הפנים והראש, במבנה הגוף ובלבוש. בין הפסלים תלויה כותרת: תרבות שיח (תמונה מס' 1).

matan-b-010.jpg

תמונה מס' 2

matan-b-011.jpg

תמונה מס' 1

ניתוח ופרשנות לסביבת הלמידה

תרבות השיח היא הנושא המרכזי הנוסף של תכנית הלימודים הבית ספרית. ניתן לשער שההיצג כולו מבקש להאיר תרבות שיח בין הדמויות השונות, אך הדמויות נראות מרחפות, כל דמות עומדת לעצמה, לא ניכרים ביניהן יחסי גומלין ולא נוצרת סיטואציה של איזשהו שיח או הידברות.

אף כי הפסלים קרובים יותר לכניסה לבית הספר, המראה הראשון שנגלה לעיני המבקר בבית הספר הוא הקולאז' הגדול "עם יושב על אדמתו", המוצב בחזית וממקד אליו את תשומת הלב. רק אחרי שמסתובבים בחלל הכניסה רואים את הפסלים והכותרת המלווה אותם 'תרבות השיח'. כנראה ההנחה הייתה שמיקום הפסלים בכניסה מבליט אותם ומצביע על חשיבותם בעיני צוות בית הספר.

נושא השיח במבואת הכניסה לבית הספר מתייחס לחברים בקהילת בית הספר, הסביבה הקרובה ללומד. בהמשך מתפתח גם נושא השיח ובא לידי גילום פיזי בחללים אחרים במרחב הלימודי.

בתמונה מס' 2 (ברקע התמונה) הציבו המורים מספר כובעים, השונים זה מזה לצורך התחפשות לדמות. הפעילות נקראת סיפורי כובעים: "הכובע הוא פריט לבוש ייחודי שמייצג את האדם ומעיד על שייכותו לדת, לעם, לקבוצה או על היותו שונה ומיוחד. תלמידי שכבת ו' יצרו כובעים המספרים סיפורים אישיים שונים". בזמן הפעילות התלמיד בונה משפטים ומשוחח עם עמיתים בדפוסי שיח ובזיקה לאופי הדמות ולמה שהיא מייצגת בעיניו.

יש התייחסות למעגלים אנושיים רחבים יותר בחברה הישראלית, למשל שיח בין דתות. שלוש הדתות רואות בישראל מרכז רוחני, ויש לעתים מאבקים ביניהן, בעבר ובהווה. הכותרת מציעה קו חינוכי של הידברות.

בבית הספר יצרו גלריית עבודות העוסקת ב"שיח בין שכנים" בעקבות פעילות במפגש דו-קיום של ילדי שכבת ב' וילדי כפר ברא.

כיתות ה' עסקו ב"הבעות פנים" כחלק משפת הגוף המעבירה מסרים בשיח בין אנשים. בכל מצב הפנים מספרות סיפור שמביע את מה שעובר בתוך האדם.

בפיתוח זה של נושא השיח מממש צוות הפיתוח של בית הספר עיקרון מנחה בתכנית הלימודים  של "מולדת חברה ואזרחות" (משרד החינוך, תל, 2002) - הוראה במעגלים מתרחבים במציאות החברתית החל מסביבות הלומדים בחיי היום-יום שלהם ויציאה אל סביבות חדשות רחוקות יותר וכן עיקרון הספיראליות לפיו המושג שיח מתפתח בהדרגה וכך מתרחבת תפיסתו "ומתאפשרת ראייה רחבה יותר שלו והעברתו לסביבות חיים ולמצבים חדשים" (שם, עמוד 31).

בבית הספר נעשה ניסיון מעניין לשלב בין שני צירים של נושאים תלב"סיים. כדאי לבחון האם מוצה הפיתוח של רכיב השפה בתכנית הלימודים המקומית. אולי הנושא התלב"סי – "עם יושב על אדמתו" מאפיל על הרכיב הלשוני בתכנית הלימודים.

לסיכום

​סביבה זו מצאת משני צדדיו של פרוזדור הכניסה לבית הספר. המוצגים כוללים דמויות גדולות מעיסת נייר בתלת מימד ובתבליט. כוונות מפתחי הסביבה נוגעות לרכיב השפה בתכנית הלימודית הבית ספרית וכן לרכיבים בתכנית מולדת, חברה ואזרחות. עיצב הסביבה מעלה שאלות הנוגעות לזיקות שבין תפיסת תכנית הלימדים והפעילויות המוצעות לומדים. מבחינת השפה החזותית ניתן לבחון את מימוש רעיון "השיח".

bottom of page